Wijziging EN 1004 – Regelgeving rolsteigers en kamersteigers

Eind 2021 werd de nieuwe EN 1004, de norm voor rolsteigers en kamersteigers van kracht.

Nieuw is dat de norm nu ook geldt voor steigers onder de 2,50 meter – en er zijn meer wijzigingen.

De belangrijkste wijziging gaat over de afstanden tussen de platformen. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform is teruggebracht van 4,60 meter naar 3,40 meter. De afstand tussen twee platformen is nu 2,25 meter in plaats van 4,20 meter.

De vernieuwde EN 1004 is in tegenstelling tot voorheen ook van toepassing op rolsteigers van minder dan 2,5 meter hoog. Kleine rolsteigers, de zogenaamde kamersteigers, vallen nu ook onder de norm. Het gebruik van stabilisatoren en leuningen geldt met die reden ook voor vouw- en kamersteigers.

Fabrikant Altrex heeft dit in de vorm van een korte film samengevat:

Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) heeft de belangrijkste veranderingen in de vernieuwde EN 1004 in een flyer uiteengezet. Deze kunt u downloaden via de volgende link.

Wat betekent dit in de praktijk?

Indien een rolsteiger met voorloopleuningen opgebouwd wordt, hoeft slechts de afstand tot het eerste platform gecontroleerd te worden. Om aan de EN 1004 te voldoen, kan het zijn dat een extra platform benodigd is.

Een rolsteiger die nog met schoren wordt opgebouwd is verleden tijd. De gewijzigde norm staat deze traditionele manier van opbouwen niet meer toe. Het is belangrijk dat een steiger wordt opgebouwd met de nieuwe platformafstanden én dat daarbij niet onbeschermd op een platform gestaan wordt.

Een vouwsteiger is eenvoudig weer helemaal up-to-date te maken met één horizontaalschoor en vier kleine stabilisatoren.

Moet al het rolsteigermateriaal direct vervangen worden?

Alle bestaande steigers mogen nog worden gebruikt; deze producten voldoen immers aan de destijds geldende wetten en normen. Het valgevaar in rolsteigers wordt met de gewijzigde norm, door de kleinere afstanden tussen de platformen, echter wel verder beperkt. Met het toevoegen van een horizontaalschoor en vier stabilisatoren aan alle vouwsteigers, is de kans op kantelen minimaal. Dit verhoogt het veiligheidsniveau, zo staat de gebruiker nóg zekerder.

Voor de veiligheid is het echter wel verstandig om steigers te upgraden naar de nieuwste EN 1004- normen. De fabrikanten bieden hiervoor upgrade sets aan.

Geplaatst in .