Cursus Inspectie en oplevering van PV Installaties

Opleiding Inspectie van PV-systemen van Ingenium de opleider

Zoekt u een cursus Inspectie en oplevering van PV installaties , solarsystemen en zonnepanelen? Erkend en praktisch ingevuld? De Inspectie en oplevering van PV Installaties cursus van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide inspecteurs zijn praktisch ingesteld. Ze keuren goed daar waar het kan en keuren af daar waar het moet. Als Ingenium dé opleider vinden wij het inspecteren geen doel op zich, maar een middel om PV installaties veilig te krijgen en te houden. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord!

Schrijf u nu in en wordt inspecteur PV installaties!

Na afloop bent u bevoegd voor inspecteren van

 • PV (solar) installaties bij oplevering
 • De herhalingsinspectie van PV installaties

Een cursus inspecteren van PV installaties volgt u bij Ingenium de Opleider van PV installerend Nederland!

Na afloop van de Inspectie en oplevering van PV Installatiestraining kunt u zelfstandig inspecties aan PV installaties en zonnepanelen uitvoeren.

Na afloop ontvangt u naast het uitgebreide cursusboek de noodzakelijke checklijsten in Microsoft Word formaat welke u van uw eigen bedrijfsgegevens en logo kunt voorzien. Zo ondersteunt Ingenium u ook bij het keuren in de praktijk!

Een elektrotechnische vooropleiding/voorkennis is noodzakelijk/wenselijk.

Duur training: 1 dag

Op het certificaat inspectie van PV installaties staat geen geldigheidsduur, dit is niet wettelijk verplicht. Artikel 7.4a lid 5 spreekt over dat de keuring moet worden uitgevoerd door een “deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling”.

Een herhalingscursus is ook niet wettelijk verplicht, een keurmeester/inspecteur mag zelf zijn/haar deskundigheid op peil te houden.

Dat kan deze zelf regelen b.v. door het volgen van de site www.nen.nl of www.arboportaal.nl (Site van het ministerie) of onze keurmeesters blog (via onze website). Een herhalingscursus kan worden gezien als 1 van de (niet verplichte) mogelijkheden om het kennisniveau op peil te houden.

Door het volgen van de inspectie PV installaties training voldoen zowel de werkgever als de inspecteur aan de in de Arbowet, NEN 1010 en NEN 3140 gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid.

De cursussen van Ingenium dé opleider blinken uit in de praktijk. Theorie is echter noodzakelijk om te kunnen keuren. De volgende onderwerpen worden behandeld.

Theorie opleiding Inspectie en oplevering van PV Installaties

 • Uitleg over de werking, opbouw, kwaliteit en veiligheid van PV Panelen en omvormers.
 • De diverse normen welke op PV systemen van toepassing zijn, onder andere de IEC 60904, EN 50524, NPR 5310, NEN 1010, NTA 8013:2003, IEC 62446)
 • Het veilig werken aan elektrische (PV) installaties tijdens montage van PV systemen volgens NEN 3140
 • Bekabeling van PV Installaties / Zonnestroomsystemen
 • Schakelen en scheiden
 • Foutbescherming
 • De visuele inspectie van PV installaties
 • Het meten van PV Installaties, onder andere: isolatieweerstand, aardleidingsweerstand, open klemspanning, kortsluitstroom, zonnestraling (irradiance)
 • Toepassing van thermografie als aanvullende inspectie
 • Het rapporteren van opleveringsinspecties en periodieke inspecties aan PV systemen
 • Praktijkdeel meten van PV systemen. Tijdens het praktijkdeel inspecteren de cursisten onder begeleiding van de docent diverse PV systemen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse solar meetapparatuur

Praktijkdeel cursus Inspectie en oplevering van PV Installaties

Uitvoeren van cases, keuringen en metingen aan (deels) geprepareerde PV installaties onder begeleiding van de docent. Vlot en humorvol. U staat als cursist centraal.

Tijdens het praktijkdeel kunt u gebruik maken van uw eigen NEN 3140/NEN 1010/PV installatietester. Heeft u zelf geen meetapparaat? Geen probleem, wij hebben meerdere merken en typen installatietesters van onder andere Nieaf-Smitt, Metrel, Gossen Metrawatt en Fluke bij ons. Deze kunt u gebruiken voor het interactieve praktijkdeel.

Veel checklijsten en ondersteunende documenten kunt u al vinden via onze downloadpagina.

€ 345,-

Genoemde prijzen zijn per cursist, exclusief BTW, incl. cursusboek, lunch en certificaat.

Wilt u een in-company cursus Inspectie en oplevering van PV Installaties organiseren?  Dit kan snel en praktisch in gang worden gezet. Bel ons gerust voor een voorstel op maat.

Onder specifieke omstandigheden kan deze training onder een OOM, ESF of OTIB subsidie vallen. Het opleidingsfonds van UNETO-VNI, OTIB, heeft het trainingsaanbod opengesteld. Een installatiebedrijf is niet langer gebonden aan de trainingen in de gidsen.

Duur training: 1 dag

Investering van de training: € 345

03-12-2021
Lexmond

21-12-2021
Rotterdam

27-01-2022
Lexmond

09-03-2022
Hengelo

01-04-2022
Lexmond

22-06-2022
Lexmond

28-09-2022
Lexmond

14-10-2022
Hengelo

27-10-2022
Lexmond

05-12-2022
Lexmond

Referenties van klanten

In 2010 volgden we de eerste opleidingen bij Ingenium. NEN 3140, klimmaterieel en Landbouw Tuin en Parkmachines waren de basis voor ons eigen keurbedrijf. Deze opleidingen waren goed van opzet en werden door mensen uit de praktijk gegeven. Het jaar erop volgden weer 3 opleidingen: NEN 3140 voor gevorderden, hijs en hef materieel en valbeveiligingen en Magazijnstellingen. Deze werden in company bij ons verzorgd. Het pakket werd op de reeds aanwezige ervaringen en meettoestellen toegesneden, en werd vakkundig gepresenteerd. In de afgelopen 3 jaar volgden nog de opleiding keurmeester speelgelegenheden en speeltoestellen en een van onze medewerkers heeft zich gespecialiseerd als keurmeester elektrische installaties NEN 1010. Ook hier waren de ervaringen goed. We hebben in de afgelopen jaren dus altijd mogen rekenen op goede begeleiding en konden als dat nodig was ook telefonisch aanvullende informatie inwinnen. Wij raden Ingenium dan ook van harte aan.
M. Strikkeling – Gras | Stok Didam 

Heb de cursus in Maart 2016 bij Ingenium in Lexmond gedaan. Ik heb deze als zeer positief en informatief ervaren. Ben naar aanleiding van de cursus als zelfstandig keurmeester begonnen.

Dhr. Kroot

Geplaatst in .