Installatie simulatie unit- Ingenium Lexmond

In het Ingenium praktijkcentrum in Lexmond beschikt Ingenium als enige opleider in Nederland sinds mei 2022 over een unieke  simulatie-unit / meetunit voor elektrische installatie en elektrische arbeidsmiddelen in de breedste zin van het woord.

Trainingsunit

De trainingsunit is een 3D-simulator van real-life veiligheids- en kwaliteitssituaties met veel instelbare risico’s en fouten. De trainingssimulator is ontworpen als een stand-alone unit voor demonstraties, trainingen en educatieve doeleinden. Deze simulator staat in de praktijkruimte van Ingenium Lexmond. De trainingsunit is bedoeld voor training en opleiding van grotere groepen mensen en voor het zelfstandig uitoefenen van metingen en inspecties aan elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Zo kan met de simulatie-unit onder andere meetfouten worden gesimuleerd in onder andere: elektrische installaties, bliksembeveiligingsinstallaties, zonnestroominstallaties, autolaadpaalinstallaties, elektrische arbeidsmiddelen en machines. Kortom: alle soorten elektrische installaties zijn aanwezig in de unit.   Met behulp van de meetunit kunnen onder andere de volgende meetfouten worden gecreëerd:

 • Isolatieweerstand;
 • Doorgang van de beschermingsleiding;
 • Lijnimpedantie;
 • Loopimpedantie;
 • Aardlekschakelaar (aanraakspanning, aanspreekstroom, aanspreektijd)
 • Isolatiewachters;
 • Aardverspreidingsweerstand (4-punts, 3-punts, 2-puntsmethode, of door middel van stroomtangen);
 • Specifieke grondweerstand;
 • Overspanningsbeveiliging;
 • Lekstromen;
 • Fase rotatie;
 • Voltage;
 • Frequentie;
 • Power quality.

Vakbekwaam Persoon, Voldoende Onderricht Persoon

Met de simulatie unit kunnen ook metingen worden uitgevoerd om te bepalen of een installatie uitgeschakeld is. Ook kunnen oefeningen worden gedaan om de installatie te beveiligen tegen wederinschakeling. Medewerkers kunnen worden geïnstrueerd over de risico’s van AC- en DC spanningen. Dit is uiteraard zeer belangrijk bij VOP en VP NEN 3140 opleidingen.    

Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140

Op de simulator kunnen diverse borden worden geplaatst waarop onder andere een wasmachine, koffiezetapparaat, krachtstroommachine, radio, verlengsnoer, haspel, etc.  zijn gesimuleerd. Met de onderliggende schakelaars kunnen meetfouten worden gegenereerd. Op deze wijze leren wij de cursisten hoe meetfouten “eruit zien” en hoe dit er op het gebruikte meetinstrument eruit ziet. Zelfs het uitvoeren van reële lekstroommetingen is mogelijk op de simulator.  

Simuleren Zonnestroominstallaties

Op de simulatie unit is ook een zonnepaneel geplaatst om zo reëel  mogelijk metingen aan PV-installaties te kunnen uitvoeren. Erg realistisch zijn de installaties aan de DC zijde, de omvormer en de meterkast aan de AC-zijde weergegeven. Alle noodzakelijke metingen voor een opleveringsinspectie en een periodieke inspectie zijn mogelijk. Ook hier kunnen weer diverse meetfouten worden gegenereerd.    

Keuren autolaadpaalinstallaties (EV-installaties)

In de simulatie-unit zit ook een autolaadpaalinstallatie verborgen. Deze kan worden opengeklapt en er verschijnt een wandcontactdoos en een aardlekschakelaar welke onderdeel uitmaken van een EV-laadinstallatie. Ook hierin kunnen de nodige fouten worden gesimuleerd, onder andere de aardlekschakelaar, etc.    

Echte metingen en toch veilig…

Doordat de simulatie-unit eruit ziet als een installatie kan de cursist direct een link leggen met “echte” installaties in de praktijk. Het grote voordeel is dat de metingen op een voor de cursist veilige en beheerste manier kunnen worden uitgevoerd omdat de unit zelf ook beveiligd is. Tenslotte: veiligheid is een werkwoord!                      

Geplaatst in .