Cursus Keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353

Opleiding inspecteren medische toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353 van Ingenium de opleider

Zoekt u een cursus keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353?

Erkend en praktisch ingevuld? De NEN-EN-IEC 62353 keurmeester training van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide keurmeesters zijn praktisch ingesteld. Ze keuren goed daar waar het kan en keuren af daar waar het moet. Als Ingenium dé opleider vinden wij het keuren geen doel op zich, maar een middel om medische apparatuur en medische toestellen veilig te krijgen en te houden. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord!

Schrijf u nu in en wordt keurmeester medische apparatuur en medische toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353!

Na afloop bent u bevoegd voor NEN-EN-IEC 62363 keuren van

 • Medische apparatuur type B
 • Medische apparatuur type F
 • Medische apparatuur type BF
 • Medische apparatuur type CF
 • Zowel voor de eigen organisatie als voor derden

Een cursus keuren medische toestellen volgt u bij Ingenium de Opleider van keurend Nederland!

Na afloop van de NEN-EN-IEC 62353 keurmeester cursus kunt u zelfstandig keuringen aan medische apparatuur, medische toestellen en medische arbeidsmiddelen uitvoeren.

Het keuren van medische toestellen en apparatuur is wettelijk verplicht sinds 1998. NEN 3140 keuringen kunnen in eigen beheer maar ook uitbesteed worden.

Na afloop ontvangt u naast het uitgebreide cursusboek de noodzakelijke checklijsten in Microsoft Word formaat welke u van uw eigen bedrijfsgegevens en logo kunt voorzien. Zo ondersteunt Ingenium u ook bij het keuren in de praktijk!

Veel checklijsten en ondersteunende documenten kunt u al vinden via onze downloadpagina.

Een technische of elektrotechnische vooropleiding is niet noodzakelijk, enige elektrotechnische voorkennis is wenselijk.

Duur training: 1 dag

Op het certificaat keuren medische toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353 staat geen geldigheidsduur, dit is niet wettelijk verplicht. Artikel 7.4a lid 5 spreekt over dat de keuring moet worden uitgevoerd door een “deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling”.

Een herhalingscursus is ook niet wettelijk verplicht, een keurmeester/inspecteur mag zelf zijn/haar deskundigheid op peil te houden.

Dat kan deze zelf regelen b.v. door het volgen van de site www.nen.nl of www.arboportaal.nl (Site van het ministerie) of onze keurmeesters blog (via onze website). Een herhalingscursus kan worden gezien als 1 van de (niet verplichte) mogelijkheden om het kennisniveau op peil te houden.

Door het volgen van de cursus keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353 voldoen zowel de werkgever als de keurmeester aan de in de Arbowet gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid van de keurmeester.

De cursussen van Ingenium dé opleider blinken uit in de praktijk. Theorie is echter noodzakelijk om te kunnen keuren. De volgende onderwerpen worden behandeld.

Theorie keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353

 • Theorie NEN-EN-IEC 62353 keurmeester cursus
 • Relatie arbowetgeving, NEN-EN-IEC 62353 en NEN 3140
 • Achtergronden van de productgroepen van medische apparatuur en de bijbehorende symbolen (B-type, F-type, BF-type en CF-type)
 • Theorie keuringen NEN-EN-IEC 62353
 • Keuringsbevoegdheid NEN-EN-IEC 62353
 • Risico’s elektriciteit in het kader van NE-EN-IEC 62353 en NEN 3140
 • Visuele inspectie van medische elektrische apparatuur
 • Theorie metingen, grenswaarden en meetmethoden voor weerstand beschermingsleiding, isolatieweerstand, vervangende lekstroom, verschilstroom en patiënt lekstroom
 • Administratieve afhandeling van keuringen volgens NEN-EN-IEC 62353

Praktijkdeel cursus keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353

Uitvoeren van cases, keuringen en metingen aan (deels) geprepareerde medische toestellen onder begeleiding van de docent. Vlot en humorvol. U staat als cursist centraal.

Tijdens het praktijkdeel kunt u gebruik maken van uw eigen NEN 3140 apparatentester. Heeft u zelf geen meetapparaat? Geen probleem, wij hebben meerdere merken en typen apparatentesters van onder andere Nieaf-Smitt, Metrel, Gossen Metrawatt en Fluke bij ons. Deze kunt u gebruiken voor het interactieve praktijkdeel.

Alvast vooraf kennis opdoen? Lees artikelen on onze uitgebreide kennisbank.

€ 395,-

Genoemde prijzen zijn per cursist, exclusief BTW, incl. cursusboek, lunch en certificaat.

Wilt u een in-company cursus keuren medische apparatuur en toestellen volgens NEN-EN-IEC 62353 organiseren? Dit kan snel en praktisch in gang worden gezet. Bel ons gerust voor een voorstel op maat.

Onder specifieke omstandigheden kan deze cursus onder een OOM ESF of OTIB subsidie vallen. Het opleidingsfonds van UNETO-VNI, OTIB, heeft het trainingsaanbod opengesteld. Een installatiebedrijf is niet langer gebonden aan de trainingen in de gidsen.

Duur training: 1 dag

Investering van de training: € 395

30-11-2022
Lexmond

25-04-2023
Lexmond

30-11-2023
Lexmond

Referenties van klanten

Een zeer goed, kloppend en vooral interessante Training. Een leerzame Training waaraan we veel hebben gehad. Goede voorbeelden en een duidelijke uitleg. Weenk Nijverdal

 Een mooie Training van een hoog niveau. Al onze praktijkvragen zijn beantwoord. Flink bijgespijkerd. Kamphuis Lastechniek Emmen

Een goede en fijne uitleg op een ontspannen manier. Gericht op onze markt. Record BV Lichtenvoorde

Geplaatst in .