Cursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140 Herhaling E-learning

Online cursus Skilled Person / vakbekwaam persoon NEN 3140

Zoekt u een online herhalingscursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140 (VP NEN 3140)? Erkend en praktisch ingevuld? De door Ingenium zelf ontwikkelde online VP NEN 3140 cursus herhaling is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide medewerkers zijn praktisch ingesteld. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord! De E-learning herhalingscursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140 wordt onder andere gevolgd door technische dienst medewerkers, medewerkers van bouwbedrijven, woningbouwverenigingen, installatiebedrijven, etc. Kortom: de online herinstructie VP NEN 3140 is geschikt voor de elektrotechnisch opgeleide vakman of vakvrouw die “figuurlijk gesproken” in aanraking komt met elektriciteit. Schrijf u nu voor de online opleiding Vakbekwaam Persoon NEN 3140 van Ingenium dé opleider!

Na afloop bent u op de hoogte van

 • De risico’s van elektriciteit
 • De noodzakelijke maatregelen voor het veilige verloop van de werkzaamheden

Een cursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140 herhaling E-learning volgt u bij Ingenium de Opleider van elektrisch veilig werkend Nederland!

Na afloop van de online cursus herhaling vakbekwaam persoon NEN 3140 (VPNEN 3140) bent u op de hoogte van alle risico’s van het werken aan en in de nabijheid van elektrische installaties. Tevens kunt u de noodzakelijke maatregelen nemen om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. U kunt tevens door uw werkgever worden aangewezen als Vakbekwaam Persoon in het kader van de NEN 3140. De Ingenium online cursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140 herhaling werkt als volgt:

 • U schrijft u in voor de Vakbekwaam Persoon NEN 3140 E-learning cursus
 • U doorloopt thuis of op uw werkplek de lesstof van de cursus Vakbekwaam Persoon NEN 3140. Dit kunt u geheel in uw eigen tempo doen
 • U maakt de tussenliggende toetsen
 • Indien nodig neemt u bij vragen tussentijds contact met ons op via chat, mail of telefonisch

Aansluitend aan het doorlopen van de lesstof vindt de eindtoets plaats. Na het behalen van deze toets ontvangt u een E-learning certificaat Vakbekwaam Persoon NEN 3140.

Een elektrotechnische vooropleiding dan wel ervaring welke hiermee vergelijkbaar is, is noodzakelijk.

Het doorlopen van de lesstof duurt ca. 4 uren.

Op het certificaat Vakbekwaam Persoon NEN 3140 geen geldigheidsduur, dit is niet wettelijk verplicht. De Artikel 8 van de Arbowet spreekt over dat de werkgever voldoende voorlichting en onderricht dient te verzorgen. Een herhalingscursus is ook niet wettelijk verplicht, een werkgever mag zelf de frequentie van voorlichting en instructie verzorgen. Door het volgen van de cursus Vakbekwaam persoon NEN 3140 (VP NEN 3140) E-learning voldoen zowel de werkgever als de werknemer aan de in de Arbowet gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid.

De cursussen van Ingenium dé opleider blinken uit in de praktijk. Theorie is echter noodzakelijk om veilig te kunnen werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties. Gevaren en risico’s kunnen inschatten bij elektrotechnische werkzaamheden en elektrotechnische handelingen op een veilige manier kunnen uit voeren. De volgende onderwerpen worden onder andere behandeld:

 • Wet en regelgeving
 • Elektrotechnische gevaren en ongelukken
 • Kwalificaties voor personen
 • Eisen aan werkplekken
 • Spanningsloos werken
 • Onder spanning werken
 • Gereedschappen en PBM
 • Veiligheid en meetapparatuur
 • Smeltveiligheden, installatieautomaten en aardlekschakelaars
 • Eisen aan het onderhoud en de keuring van elektrische arbeidsmiddelen
 • Eisen aan het onderhoud en de keuring van elektrische installaties

Alvast vooraf kennis opdoen? Lees artikelen on onze uitgebreide kennisbank.

€ 139,- Genoemde prijs is per cursist, exclusief BTW, inclusief online lesstof.

Indien gewenst kan na afloop een naslagwerk worden aangeschaft. Deze kost 24,95 exclusief btw.

Het betreft een e-learning cursus. Vanzelfsprekend is het mogelijk een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 op uw locatie te organiseren. Neem contact op over de mogelijkheden.

Onder specifieke omstandigheden kan deze cursus onder een OOM, ESF of Wij-Techniek subsidie vallen. Het opleidingsfonds van UNETO-VNI, Wij-Techniek (voorheen OTIB), heeft het trainingsaanbod opengesteld. Een installatiebedrijf is niet langer gebonden aan de trainingen in de gidsen.

Wat zijn de voordelen van een E-learning?

Een E-learning heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Flexibiliteit: cursisten kunnen op elk moment en op elke locatie aan de opleiding werken, zolang ze toegang hebben tot een internetverbinding.
 • Kosteneffectiviteit: e-learning is over het algemeen goedkoper dan traditionele klassikale opleidingen, omdat er geen reiskosten, docenten en locatiekosten zijn.
 • Persoonlijke aanpak: cursisten kunnen het tempo bepalen waarin ze de opleiding volgen en de inhoud herhalen zodat ze beter begrijpen.
 • Gemakkelijke toegang tot informatie: e-learning biedt gemakkelijke toegang tot informatie en middelen, zoals video's, presentaties, quizzen en meer.
 • Meetbaar resultaat: de vorderingen van de cursisten kunnen gemakkelijk worden gevolgd en geanalyseerd om te bepalen of ze de opleiding succesvol voltooien.

Wat dien je in te vullen in het Ingenium E-learning account?

Wat vul ik in bij de student details?

Naast uw naam en mailadres is het van belang dat u hier uw geboortedatum invult. Deze wordt namelijk later getoond op uw cursuscertificaat.

Hoe download ik mijn certificaat?

Na het afronden van de eindtoets kunt u als u een eindscore heeft behaald van 70% of meer het certificaat downloaden. Klik hiervoor op de 3 puntjes rechts naast uw cursus. Selecteer “Download certificaat”.

Wilt u als HRM functionaris meerdere cursisten aanmelden?

Ingenium de Opleider kan u dan als tutor aanmaken in het systeem. U kunt in dat geval de vorderingen van de cursisten volgen en de certificaten downloaden.

Vragen?

Heeft u vragen over het aanmeldproces? Neem dan in de E-learning omgeving contact op via de chat of bel de helpdesk op 085 – 1301854.

Moet ik bij een e-learning ook nog een praktijkdeel doen?

Nee, wij hebben bij de keurmeestercursussen gekozen om het praktijkdeel te verzorgen met behulp van een combinatie tussen fotomateriaal en filmmateriaal. Op deze manier kunnen wij de aspirant keurmeesters het proces van keuren eigen laten maken.

Bij de keurmeester elektrische arbeidsmiddelen en inspectie elektrische installaties werken wij met uitgebreide films waarbij metingen worden uitgevoerd en uitgelegd. Bij keuren ladders, trappen en rolsteigers, valbeveiliging, landbouwmachines werken we met name met fotomateriaal waarmee goed- en afkeurcriteria worden uitgelegd.

Hoe werken de E-learnings van Ingenium dé Opleider?

Als u zich online aanmeldt voor een E-learning krijgt u eerst een bevestiging via mail. Op deze bevestigingsmail staat een fictieve datum van 31 december. Maakt u zich geen zorgen! Dit is puur een site technische datum.

Van onze cursusadministratie ontvangt u snel een factuur. Die mailen we u toe voorzien van een iDeal betaallink: gemakkelijk en snel dus!

Als u de factuur zelf wilt overmaken stuurt u ons dan even een bericht dat deze betaald is.

Dan ontvangt u ze snel mogelijk een uitnodigingsmail vanuit het Ingenium E-learning platform.


Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?
NEN 1010 en NEN 3140 zijn beide normen die betrekking hebben op elektrotechniek, maar ze hebben verschillende scopes. NEN 1010 is de Nederlandse norm voor laagspanningsinstallaties en geeft richtlijnen voor de ontwerp, aanleg, inspectie en onderhoud van laagspanningsinstallaties. De norm beschrijft bijvoorbeeld de vereisten voor het aanleggen van elektrische installaties in gebouwen, de afscherming van elektrische installaties tegen elektromagnetische storingen en de aarding van elektrische installaties. NEN 3140 is de Nederlandse norm voor elektrische installaties in werkomgevingen en geeft richtlijnen voor het verantwoord uitvoeren van elektrische werkzaamheden op locaties waar personen en goederen in gevaar kunnen komen door elektrische installaties. De norm beschrijft bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden van de betrokkenen, de veiligheidseisen voor elektrische installaties en de vereisten voor het uitvoeren van elektrische werkzaamheden. In het kort, NEN 1010 richt zich op laagspanningsinstallaties in gebouwen in de ontwerpfase, terwijl NEN 3140 richt zich op elektrische installaties in werkomgevingen, dus in de gebruiksfase. De NEN 3140 is niet van toepassing op particulieren.

Voor wie is de NEN 3140 cursus bedoeld?
De NEN 3140 cursus is bedoeld voor personen die werkzaam zijn in de elektrotechniek en die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen, inspecteren en onderhouden van elektrische installaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
 • Elektromonteurs;
 • Installateurs;
 • Technische dienstmedewerkers;
 • Installatieverantwoordelijken;
 • Projectleiders.
De cursus is specifiek gericht op personen die elektrische installaties willen uitvoeren volgens de vereisten van NEN 3140 en die zich willen certificeren als Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 (VOP NEN 3140) of Vakbekwaam Persoon NEN 3140 (VP NEN 3140). De NEN 3140 cursus is geschikt voor zowel beginners als ervaren elektromonteurs die zich willen specialiseren in elektrische installaties volgens NEN 3140.

Wanneer kies ik VOP NEN 3140 en wanneer kies ik VP NEN 3140?
De keuze tussen een Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 (VOP NEN 3140) en een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 (VP NEN 3140) hangt af van de scope van het project en de verantwoordelijkheid van de persoon. Een VOP NEN 3140 is verantwoordelijk voor het uitvoeren van werkzaamheden onder toezicht van een VP NEN 3140. Een VOP NEN 3140 mag geen ontwerpen maken, maar mag wel installaties aanleggen en onderhouden onder toezicht van een VP NEN 3140. Een VP NEN 3140 is verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen, inspecteren en onderhouden van elektrische installaties volgens de vereisten van NEN 3140. Zij zijn bevoegd om zelfstandig te werken en kunnen ook VOP NEN 3140 aansturen. In het algemeen wordt gekozen voor een VP NEN 3140 wanneer er een groter project wordt uitgevoerd met een hogere verantwoordelijkheid, terwijl een VOP NEN 3140 gekozen wordt voor kleinere projecten of als ondersteuning van een VP NEN 3140.

Wat is een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 (VP NEN 3140)?
Een "Vakbekwaam Persoon NEN 3140" (VP NEN 3140) is een persoon die is opgeleid en gecertificeerd volgens NEN 3140, de Nederlandse norm voor elektrische installaties. Het certificaat bewijst dat deze persoon bekwaam is in de kennis en toepassing van NEN 3140. Een VP NEN 3140 is verantwoordelijk voor het ontwerpen, aanleggen, inspecteren en onderhouden van elektrische installaties volgens de vereisten van NEN 3140. Zij moeten zorgen voor de juiste uitvoering van de installatie en het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Het certificaat VP NEN 3140 is niet wettelijk verplicht, maar het is aan te bevelen om te werken met een VP NEN 3140 als u wilt zorgen voor een veilige en conforme elektrische installatie.

Is een NEN 3140 certificaat voor medewerkers wettelijk verplicht?
Nee, een NEN 3140 certificaat voor medewerkers is niet wettelijk verplicht in Nederland. Het is echter aan te bevelen dat medewerkers die werkzaam zijn met elektrische installaties, zoals installateurs, een opleiding en certificering hebben volgens NEN 3140. Dit zorgt ervoor dat zij bekend zijn met de juiste methoden en technieken voor het installeren en onderhouden van elektrische installaties en de bijbehorende veiligheidsvoorschriften. Bovendien kan een certificaat aantonen dat ze bekwaam en gekwalificeerd zijn voor hun werk en kan het vertrouwen van de gebruiker vergroten.

Wat is het verschil tussen VP en VOP?
Binnen de NEN 3140 zijn er vier niveaus te onderkennen:
 • De Voldoende Onderricht Persoon, ook wel VOP NEN 3140 genoemd. Dit is een medewerker die geen elektrotechnische vooropleiding hoeft te hebben, maar die wel werkzaamheden verricht waarbij er elektrische risico's worden gelopen;
 • De Vakbekwaam Persoon NEN 3140, ook wel VP NEN 3140 genoemd. Dit is een medewerker die wel een elektrotechnische vooropleiding heeft of een ervaring die je daaraan vergelijkbaar kunt stellen, die de volwaardige elektrische werkzaamheden verricht;
 • De Werkverantwoordelijke NEN 3140, ook wel WV NEN 3140 genoemd. Dit is de leidinggevende monteur die de Voldoende Onderrichte Personen en Vakbekwame Personen aanstuurt;
 • De Installatieverantwoordelijke NEN 3140, ook wel IV NEN 3140 genoemd. Dit is de eindverantwoordelijke voor de elektrische installatie, arbeidsmiddelen en werkzaamheden.

Het doorlopen van de lesstof duurt ca. 4 uren.

Investering van de training: € 139

31-12-2024
E-Learning

Referenties van klanten

Geplaatst in .