Cursus Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 E-learning

Online-Cursus-keuren-elektrische-arbeidsmiddelen-nen-3140-ingenium-de-opleider

Zoekt u een online cursus elektrische arbeidsmiddelen keuren volgens NEN 3140? Erkend en praktisch ingevuld? De E-learning NEN 3140 keurmeester training van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide keurmeesters zijn praktisch ingesteld. Ze keuren goed daar waar het kan en keuren af daar waar het moet. Als Ingenium dé opleider vinden wij het keuren geen doel op zich, maar een middel om elektrische arbeidsmiddelen veilig te krijgen en te houden. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord!

De Ingenium online cursus Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 werkt als volgt:

 • U schrijft u in voor de Keuren NEN 3140 E-learning cursus
 • U doorloopt thuis of op uw werkplek de lesstof van de cursus keuren NEN 3140. Dit kunt u geheel in uw eigen tempo doen
 • U maakt de tussenliggende toetsen
 • Indien nodig neemt u bij vragen tussentijds contact met ons op
 • Aansluitend aan het doorlopen van de lesstof vindt de eindtoets plaats. Na het behalen van deze toets ontvangt u een E- learning certificaat keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140.

Wat levert het op?

Na afloop van de online NEN 3140 keurmeester training kunt u zelfstandig keuringen aan elektrische gereedschappen en elektrisch vast opgestelde (400V) machines uitvoeren. Het NEN 3140 keuren van elektrische arbeidsmiddelen en handgereedschappen is wettelijk verplicht sinds 1998. NEN 3140 keuringen kunnen in eigen beheer maar ook uitbesteed worden. Ook in de VCA checklijst is de jaarlijkse keuringsplicht van elektrische arbeidsmiddelen, handgereedschappen en machines opgenomen.

Een technische of elektrotechnische vooropleiding is niet noodzakelijk.

Duur training: ca. 7 – 9 uren

Door het volgen van de online NEN 3140 keurmeester cursus voldoen zowel de werkgever als de keurmeester aan de in de Arbowet gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid van de keurmeester.

Geldigheidsduur certificaat

Op het certificaat keuren elektrische arbeidsmiddelen, gereedschappen en machines volgens NEN 3140 staat geen geldigheidsduur, dit is niet wettelijk verplicht. Artikel 7.4a lid 5 spreekt over dat de keuring moet worden uitgevoerd door een “deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling”. Een herhalingscursus is ook niet wettelijk verplicht, een keurmeester/inspecteur mag zelf zijn/haar deskundigheid op peil te houden. Dat kan deze zelf regelen b.v. door het volgen van de site www.nen.nl of www.arboportaal.nl (Site van het ministerie) of onze keurmeesters blog (via onze website). Een herhalingscursus kan worden gezien als 1 van de (niet verplichte) mogelijkheden om het kennisniveau op peil te houden. Door het volgen van de NEN 3140 keurmeester cursus voldoen zowel de werkgever als de keurmeester aan de in de Arbowet gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid van de keurmeester.

De cursussen van Ingenium dé opleider blinken uit in de praktijk. Theorie is echter noodzakelijk om te kunnen keuren. De volgende onderwerpen worden behandeld.

Theorie online NEN 3140 Keurmeester cursus

 • Theorie keuringen NEN 3140 (wat is keuren en de basisprincipes van het keuren van arbeidsmiddelen)
 • De wettelijke achtergrond van het keuren; de relatie tussen de NEN 3140 en de Arbowet
 • Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TVB) van de keurmeester
 • Risico’s van elektriciteit Klasse-indeling elektrische arbeidsmiddelen en handgereedschappen volgens NEN 3140
 • De visuele inspectie van elektrische handgereedschappen en machines
 • Op een praktische manier worden de verschillende metingen uitgelegd zoals weerstand beschermingsleiding, isolatieweerstand, vervangende lekstroom, verschilstroom en aanraaklekstroom.
 • Het opzetten van een praktische keuringsadministratie. waarmee u voldoet aan de Arbowet en de NEN 3140

Praktijkdeel NEN 3140 Keurmeester cursus

Aan de hand van video’s per merk en type meetinstrument leert u praktisch hoe u keuringen uitvoert aan klasse 1-, klasse II- en krachtstroommachines.

€ 199,- Genoemde prijs is per cursist, exclusief BTW, inclusief online lesstof en elektronisch cursuscertificaat.

Indien gewenst kan na afloop een naslagwerk worden aangeschaft. Deze kost 24,95 exclusief btw.

Het betreft een e-learning cursus. Vanzelfsprekend is het mogelijk een cursus keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 op uw locatie te organiseren. Neem contact op over de mogelijkheden.

Onder specifieke omstandigheden kan deze cursus onder een OOM- of Wij-Techniek subsidie vallen.

Wat zijn de voordelen van een E-learning?

Een E-learning heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Flexibiliteit: cursisten kunnen op elk moment en op elke locatie aan de opleiding werken, zolang ze toegang hebben tot een internetverbinding.
 • Kosteneffectiviteit: e-learning is over het algemeen goedkoper dan traditionele klassikale opleidingen, omdat er geen reiskosten, docenten en locatiekosten zijn.
 • Persoonlijke aanpak: cursisten kunnen het tempo bepalen waarin ze de opleiding volgen en de inhoud herhalen zodat ze beter begrijpen.
 • Gemakkelijke toegang tot informatie: e-learning biedt gemakkelijke toegang tot informatie en middelen, zoals video's, presentaties, quizzen en meer.
 • Meetbaar resultaat: de vorderingen van de cursisten kunnen gemakkelijk worden gevolgd en geanalyseerd om te bepalen of ze de opleiding succesvol voltooien.

Wat dien je in te vullen in het Ingenium E-learning account?

Wat vul ik in bij de student details?

Naast uw naam en mailadres is het van belang dat u hier uw geboortedatum invult. Deze wordt namelijk later getoond op uw cursuscertificaat.

Hoe download ik mijn certificaat?

Na het afronden van de eindtoets kunt u als u een eindscore heeft behaald van 70% of meer het certificaat downloaden. Klik hiervoor op de 3 puntjes rechts naast uw cursus. Selecteer “Download certificaat”.

Wilt u als HRM functionaris meerdere cursisten aanmelden?

Ingenium de Opleider kan u dan als tutor aanmaken in het systeem. U kunt in dat geval de vorderingen van de cursisten volgen en de certificaten downloaden.

Vragen?

Heeft u vragen over het aanmeldproces? Neem dan in de E-learning omgeving contact op via de chat of bel de helpdesk op 085 – 1301854.

Moet ik bij een e-learning ook nog een praktijkdeel doen?

Nee, wij hebben bij de keurmeestercursussen gekozen om het praktijkdeel te verzorgen met behulp van een combinatie tussen fotomateriaal en filmmateriaal. Op deze manier kunnen wij de aspirant keurmeesters het proces van keuren eigen laten maken.

Bij de keurmeester elektrische arbeidsmiddelen en inspectie elektrische installaties werken wij met uitgebreide films waarbij metingen worden uitgevoerd en uitgelegd. Bij keuren ladders, trappen en rolsteigers, valbeveiliging, landbouwmachines werken we met name met fotomateriaal waarmee goed- en afkeurcriteria worden uitgelegd.

Hoe werken de E-learnings van Ingenium dé Opleider?

Als u zich online aanmeldt voor een E-learning krijgt u eerst een bevestiging via mail. Op deze bevestigingsmail staat een fictieve datum van 31 december. Maakt u zich geen zorgen! Dit is puur een site technische datum.

Van onze cursusadministratie ontvangt u snel een factuur. Die mailen we u toe voorzien van een iDeal betaallink: gemakkelijk en snel dus!

Als u de factuur zelf wilt overmaken stuurt u ons dan even een bericht dat deze betaald is.

Dan ontvangt u ze snel mogelijk een uitnodigingsmail vanuit het Ingenium E-learning platform.


Mag ik mijn eigen NEN 3140 apparatentester meenemen naar de cursus?
Natuurlijk! Als u een NEN 3140 apparatentester heeft, neem 'm dan mee voor het praktijkdeel. Wel is het belangrijk dat u zich van te voren even in de tester verdiept. Onze docenten zien nogal eens dat cursisten de tester tijdens de cursus uit de verpakking halen, de display folie eraf halen en de bindbandjes van de kabels halen... Neem van ons aan, u kunt veel meer kennis halen als u al wat met uw apparatentester gewerkt heeft. Belangrijk om te weten is wel: een NEN 3140 keurmeestercursus is gericht op de visuele inspectie, de metingen, goed- en afkeurcriteria. Het is géén meteruitleg. De docent heeft geen kans als er 10 personen met 10 verschillende merken en typen testers naar de cursus komen. Natuurlijk doen we onze uiterste best om u goed op weg te helpen en blijven we ook de vraagbaak na afloop van de cursus!

Ik heb nog geen NEN 3140 apparatentester. Mag ik deelnemen aan de cursus?
Jazeker! Onze docenten hebben meerdere merken en typen apparatentesters bij zich voor het praktijkdeel. Deze kunt u uitproberen tijdens het praktijkdeel van de cursus. Sterker nog: wij raden af om snel van tevoren een NEN 3140 apparatentester aan te schaffen. Wij horen wel eens van cursisten dat ze het praktijkdeel willen gebruiken voor uitleg van de tester. Het komt namelijk te vaak voor dat iemand dan tijdens het praktijkdeel tot de conclusie komt dat een ander type tester juist veel handiger zou zijn... Dat is dan echt zonde. Het bedienen van een NEN 3140 apparatentester is met de handleidingen, praktische snelstarthandleidingen en instructiefilms echt een peulenschil te noemen. Ons advies is: volg eerst de cursus en maak daarna een keuze.

Combinatiekorting

Schaft u een NEN 3140 apparatentester aan bij onze collega's van Meetwinkel.nl? Dan profiteert u van een combinatiekorting. Een deel van de cursusprijs wordt in mindering gebracht bij aanschaf van een apparatentester.

Wat is een NEN 3140 apparatentester?

Een NEN 3140 apparatentester, vaak ook wel PAT-tester genoemd is een draagbaar meetapparaat waarmee je op een eenvoudige manier alle metingen aan elektrische arbeidsmiddelen kan uitvoeren.

Eigenlijk is een NEN 3140 apparatentester een soort combinatiemeter van een laagohmige meter voor het meten van de aardingsweerstand, een hoogohmige meter (megger) voor het meten van de isolatieweerstand, een milliamperemeter voor het meten van lekstromen. Bij de vroegere generatie NEN 3140 apparatentesters diende u met een draaischakelaar de metingen in de juiste volgorde te selecteren en diende u zelf de gemeten waarde te interpreteren. De keuringsresultaten werden overgenomen op een papieren checklijst.

Nieuwe generatie NEN 3140 apparatentesters

De nieuwe generatie apparatentesters zijn eenvoudiger in gebruik. Ze hebben vaak een eenknopsbediening of worden vanuit een menu of touch-screen bestuurd.

Alle metingen worden in een “lus” achter elkaar uitgevoerd. De meetwaarden worden op het display weergegeven en per meting wordt er een Vinkje of een Kruis voorgezet of de waarde aan de gestelde eisen voldoet of niet.

Daarnaast geven de meetinstrumenten ook nog een eindoordeel: Goedkeur of Afkeur… Gemakkelijker kan niet..

Apparatentesters in 3 segmenten

De huidige generatie apparatentesters zijn er in 3 segmenten:

 • Het instapsegment. Dit zijn apparatentesters die de metingen in een lus uitvoeren en de resultaten netjes weergeven op het display inclusief het eindoordeel. De keurmeester dient de waarden over te nemen op een papieren checklijst om de rapportage te kunnen verzorgen. Een voorbeeld hiervan is de Nieaf-Smitt Eazypat.
 • Het middensegment. Dit zijn apparatentesters die alle metingen doen, het resultaat weergeven en waarbij je de metingen kunt opslaan in het interne geheugen van de tester. Afhankelijk van het type en merk tester kan je de basisgegevens van de uitgevoerde keuringen op de tester zelf of later achter de computer invullen. Voorbeelden hiervan zijn de Metrel DeltaGT en de Nieaf-Smitt Eazypat 3140 usb.
 • Het hogere segment. Deze testers doen hetzelfde als de testers uit het middensegment. Alleen de administratieve afhandeling van de keuringen gaat veel gemakkelijker en sneller dan bij de testers uit het middensegment. De testers uit het hogere segment zijn voorzien van een QWERTY toetsenbord of een touch-schreen. Ook zijn deze testers vaak voorzien van uitgebreide(re) rapportagesoftware. Voorbeelden van testers uit het hogere segment zijn de Nieaf-Smitt Safetypat en de Metrel MI3360 (OmegaGT).

Hoe keur je krachtstroom machines / 400V machines?

Voor het keuren van krachtstroomapparatuur is er een keur van adapters verkrijgbaar. Zowel voor het actief meten als passief meten van 400 voly machines.

Meer informatie over apparatentesters hebben?

Als u alle ins-en-outs over apparatentesters wilt weten, laat u dan bijpraten door de meetspecialisten van ons zusterbedrijf Meetwinkel.nl 

Zij zijn te bereiken op info@meetwinkel.nl of 088 – 2450050.


Wat is een NEN 3140 keuring van elektrische arbeidsmiddelen?
NEN 3140 keuring van elektrische arbeidsmiddelen is het beoordelen of het arbeidsmiddel voldoet aan de eisen zoals gesteld in het Arbeidsomstandighedenbesluit en de eisen uit de NEN 3140.

Doel van de NEN 3140 keuring van elektrische arbeidsmiddelen

Het doel van de NEN 3140 is keuring dat periodiek bepaald wordt of het elektrische arbeidsmiddel nog veilig is en of het gebruikt mag worden.

Waar bestaat die NEN 3140 keuring van elektrische arbeidsmiddelen dan uit?

De keuring bestaat uit een visuele keuring waarbij onder andere de kabel, de behuizing, de stekker, de verbinding tussen de kabel en de behuizing worden beoordeeld. Daarnaast worden er een aantal metingen uitvoert aan de hand van de klasse van het elektrische arbeidsmiddel.

Welke klassen elektrische arbeidsmiddelen zijn er?

Bij de keuring van elektrische arbeidsmiddelen beoordelen we met name de klasse I (of wel geaarde) arbeidsmiddelen en de klasse II (of wel dubbel geïsoleerde) arbeidsmiddelen. Bij klasse I arbeidsmiddelen meten we de beschermingsleiding (aarde) en de isolatieweerstand of de reële lekstroom. Bij klasse II arbeidsmiddelen meten we de isolatieweerstand of de reële lekstroom. De grenswaarden van deze metingen zijn vastgelegd in de NEN 3140.

Ben ik als keurmeester elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 verplicht om eerst een Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 of een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 cursus te volgen?
Deze vraag bereikt ons de laatste weken regelmatig. Er is een opleider die er mee schermt dat je vóór de keurmeestercursus een Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 of een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 cursus dient te volgen. Dit is juridisch onjuist en heeft puur een commerciële achtergrond. Ons arbobesluit artikel 7.4a vijfde lid spreekt erover dat de keuring wordt uitgevoerd door een deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling. Ook de website Arboportaal van het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid is er duidelijk over: De werkgever bepaalt zelf door wie hij zijn arbeidsmiddelen laat keuren. Voorwaarde daarbij is dat dit door een deskundig persoon of instelling (artikel 7.4a, vijfde lid) wordt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld een onafhankelijke keuringsinstantie zijn, een onderhoudsdienst van een leverancier of de technische dienst van het bedrijf zelf.

Wat zijn dan de Vakbekwaam Persoon NEN 3140 en Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 opleidingen?

De Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 of een Vakbekwaam Persoon NEN 3140 cursus zijn elektrische veiligheidsopleidingen. Deze opleidingen behandelen met name de risico’s en maatregelen voor het veilig werken aan en nabij elektrische installaties. Zo is de VOP NEN 3140 de cursus voor niet elektrotechnici en de VP NEN 3140 de cursus voor elektrotechnici. tijdens deze cursussen worden met name de elektrische risico’s, maatregelen om veilig te werken, eisen aan installaties, persoonlijke beschermingsmiddelen, etc. behandeld.

Conclusie: moet ik als vooropleiding nu een VOP of VP NEN 3140 cursus volgen?

Nee. Tijdens de dagcursus keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 komt ook het veilig uitvoeren van de keuringen aan bod. Een extra cursus is dus niet noodzakelijk. Mocht u nog vragen hebben dan staan wij u graag te woord op: info@de-opleider.nl of via 088 – 2450000

Duur training: ca. 7 – 9 uren

Investering van de training: € 199

31-12-2024
E-Learning

Referenties van klanten

Geplaatst in .