Identificatie van arbeidsmiddelen

Arbeidsmiddelen, of het nu elektrische gereedschappen zijn of ladders of rolsteigers dienen in het kader van naspeurbaarheid voor de keuringen te worden geïdentificeerd om ze later te kunnen traceren. Dit is eveneens van belang om een link te vormen tussen het arbeidsmiddel en een checklist welke als bewijs dient dat de keuring plaatsgevonden heeft.

Wijze van identificeren

Identificatie van arbeidsmiddelen kan op de volgende wijzen plaatsvinden:

  • Graveren van een nummer op het arbeidsmiddel;
  • Barcodestickers;
  • QR-code / 2D code stickers;
  • Stickers voorzien van een nummer;
  • Aluminium of kunststof labels welke zijn voorzien van een nummer/gravering of slagletters. Deze kunnen dan met een tie-wrap aan het middel worden bevestigd;
  • RFID-chips (Radio Frequency Identification).

Graveren is een veel gebruikte en “onuitwisbare” methode om een elektrisch arbeidsmiddel te identificeren. Het voordeel van graveren is dat de leesbaarheid van het identificatienummer bij arbeidsmiddelen die in werkplaatsen en op bouwlocaties worden gebruikt redelijk tot goed gewaarborgd is en blijft. Het toepassen van barcodestickers is in opkomst bij identificatie van arbeidsmiddelen. Bij stationaire apparatuur in kantoren en werkplaatsen is dit een goede methode. De toepassing van RFID-chips is eveneens in opkomst. Een aantal leveranciers van elektrische arbeidsmiddelen voorziet momenteel het materieel al van chips, waarmee de invoering van deze vorm van identificatie wordt vergemakkelijkt. De kosten van losse chips zijn echter nog vrij hoog, waardoor het identificeren van reeds aanwezig materieel hoog uitvallen.

Samenvatting identificatie van arbeidsmiddelen

Samenvattend verdient graveren van arbeidsmiddelen de voorkeur: zowel vanuit praktisch als uit kostentechnisch oogpunt. Schrijf u nu in voor onze praktische cursus keuren elektrische arbeidsmiddelen volgens NEN 3140.

© Ingenium B.V.
Geplaatst in .