Cursus SCIOS Scope 8 inspecteur elektrische installaties (NEN 3140)

Opleiding SCIOS Scope 8 inspecteur laagspanningsinstallaties volgens NEN 3140

Zoekt u een cursus SCIOS Scope 8 inspecteur elektrische installaties volgens NEN 3140?

Erkend en praktisch ingevuld en een hoog slagingspercentage? De SCIOS Scope 8 Inspectie elektrische installaties volgens NEN 3140 cursus van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide inspecteurs zijn praktisch ingesteld. Ze keuren goed daar waar het kan en keuren af daar waar het moet. Als Ingenium dé opleider vinden wij het inspecteren geen doel op zich, maar een middel om elektrische installaties veilig te krijgen en te houden. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord! Een vijfdaagse cursus SCIOS Scope 8 inspecteren elektrische installaties volgt u bij Ingenium de Opleider van inspecterend Nederland! Na behalen van het SCIOS Scope 8 examen bent u bevoegd voor NEN 3140 inspecteren van elektrische installaties.

Opbouw SCIOS Scope 8 cursus

De contactmomenten van de SCIOS Scope 8 opleiding bestaan uit 5 lesdagen. De aspirant SCIOS Scope 8 inspecteur is circa 24 uur aan zelfstudie kwijt. De lestijden zijn van 9 tot 16.00 uur.  Een aantal opleiders biedt de SCIOS Scope 8 opleiding als een vierdaags traject aan. Onze ervaringen is het slagingspercentage tijdens de vijfdaagse opleiding aanzienlijk hoger is.

SCIOS Examen

Om SCIOS Scope 8 inspecteur te worden, moet je het examen met goed gevolg volbrengen. Het SCIOS examen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. De examens kan je volgen bij één van de erkende exameninstituten van SCIOS. Het ligt voor de hand om het examen te volgen bij Examenbureau ITV. U doet dan het praktijkdeel van het examen in de installatie waarin u ook de opleiding hebt gevolgd. De prijs van het examen zit niet bij de cursusprijs inbegrepen. De kosten van deze examens worden door deze instanties doorbelast. Het is belangrijk is om gelijk na inschrijving je examen alvast te plannen! Zo kun je zo kort mogelijk na de laatste dag van je opleiding je examen volgen. Dan zit de stof nog vers in je hoofd, dit komt het slagingspercentage ten goede!

Aanvullende eisen SCIOS Erkenning van de organisatie

Een SCIOS Scope 8 certificaat is nog geen SCIOS Scope 8 erkenning. Een SCIOS Scope 8 inspecteur mag installaties inspecteren als het inspectiebedrijf SCIOS Scope 8 gecertificeerd is.

Het inspectiebedrijf dient een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitszorgsysteem, aangevuld met eisen uit de SCIOS certificatieregeling op te (laten) zetten en deze laten certificeren door een CI zoals bijvoorbeeld Dekra, KIWA, etc. De norm en alle ondersteunende documenten zijn beschikbaar op de SCIOS site. Wilt u de SCIOS eisen inzien? Dan dient u zich gratis te registreren bij SCIOS.

Na het slagen voor het SCIOS Scope 8 examen welke wordt afgenomen een SCIOS Scope 8 gecertificeerd examenbureau, kunt u erkend worden door SCIOS als onderdeel van de certificering van uw bedrijf. Daarna kunt u zelfstandig Scope 8 inspecties aan elektrische installaties uitvoeren.

Een Elektrotechnische vooropleiding op niveau 2 of hoger (of een ervaring die je daaraan vergelijkbaar kan stellen) is noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de Scope 8 opleiding. Daarnaast is basiskennis van NEN 1o10 noodzakelijk.

Duur training: 5 dagen Zelfstudie circa 24 uur Optioneel examen: 4 uur

Door het volgen van de SCIOS Scope 8 training en het behalen van het SCIOS Scope 8 examen voldoet de inspecteur aan de in de SCIOS Scope 8 gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid voor certificering. Let op: verzekeraars eisen vaak een SCIOS Scope 10 inspectie. Hiertoe dient u ook het Scope 10 diploma te behalen. Let op: om inspecties voor verzekeringen te kunnen / mogen uitvoeren wordt naast een persoonscertificering ook een bedrijfscertificering vereist.

De cursussen van Ingenium dé opleider blinken uit in de praktijk. Theorie is echter noodzakelijk om te kunnen keuren. De volgende onderwerpen worden behandeld.

Theorie cursus SCIOS Scope 8 Inspecteren van elektrische installaties volgens NEN 3140

  • Wat is inspecteren?
  • Deskundigheid en positie van de inspecteur
  • Inspectie elektrische installaties en de Arbowet
  • Opbouw wet- en regelgeving
  • NEN 3140
  • Veiligheid bij inspecties
  • Meetapparatuur en meetfouten
  • Stroomstelsels en beschermingsmaatregelen (TT-, TN-, IT-stelsels)
  • Voorbereiden van inspectie (inspectiecontract, inspectieplan en inspectiefrequentie)
  • Visuele inspectie van elektrische installaties
  • Metingen aan elektrische installaties
  • Controle op onderbroken zijn van stroomgeleiders
  • Het meten van de Isolatieweerstand van de installatie
  • Bescherming door scheiding van stroomketens door SELV-, PELV-ketens of elektrische scheiding
  • Het controleren van de Automatische uitschakeling van de voeding / Het meten van de circuitimpedantie
  • Het meten van de aardverspreidingsweerstand
  • Het beproeven van aardlekschakelaars / Aanvullende bescherming
  • Het bepalen van de polariteit
  • Het controleren van de fasevolgorde
  • Functionele en operationele beproevingen
  • Rapportage van inspecties
  • Eisen vanuit SCIOS Scope 8

Praktijkdeel van de SCIOS Scope 8 cursus

Het praktijkdeel vindt plaats in een practicum ruimte waarin zich  waarheidsgetrouwe schakel- en verdeelinrichtingen bevinden. Dit is overigens ook het practicum waar u later examen gaat doen (als u hiervoor kiest). Tijdens het praktijkdeel kunt u gebruik maken van uw eigen NEN 3140/NEN 1010 installatietester. Heeft u zelf geen meetapparaat? Geen probleem, wij hebben meerdere merken en typen installatietesters van onder andere Nieaf-Smitt, Metrel, Gossen Metrawatt en Fluke beschikbaar in onze webshop MEETWINKEL.nl. Deze kunt u gebruiken voor het interactieve praktijkdeel. Alvast vooraf kennis opdoen? Lees artikelen on onze uitgebreide kennisbank.

SCIOS Scope 8 examen

Het optionele SCIOS Scope 8 examen vindt plaats in diverse regio’s en wordt afgenomen door Exameninstituut ITV. De examentijd bedraagt 3 uur en het betreft een individueel examen. Het examen wordt individueel met de kandidaat gepland.

De kosten voor de vijfdaagse cursus bedragen: € 2550,-  per persoon, exclusief btw, inclusief cursusmaterialen en lunches. De kosten voor het OPTIONELE examen verschillen per examenbureau. De kosten van deze examens worden door deze instanties doorbelast. Voor de SCIOS cursussen geldt dat de factuur voor aanvang van de opleiding dient te zijn voldaan. Momenteel zijn de volgende cursusdata in de  gepland:

LocatieLesdag 1Lesdag 2Lesdag 3Lesdag 4Lesdag 5
Drachten19-09-202426-09-202403-10-202410-10-202415-10-2024
Almere07-10-202414-10-202421-10-202404-11-202418-11-2024
Raamsdonksveer29-10-202412-11-202421-11-202426-11-202403-12-2024

Een in-company cursus is niet mogelijk bij SCIOS trainingen.

Onder specifieke omstandigheden kan deze cursus onder een OOM, ESF of OTIB subsidie vallen. Het opleidingsfonds van UNETO-VNI, OTIB, heeft het trainingsaanbod opengesteld. Een installatiebedrijf is niet langer gebonden aan de trainingen in de gidsen.

Geen veelgestelde vragen gevonden

Duur training: 5 dagen Zelfstudie circa 24 uur Optioneel examen: 4 uur

Investering van de training: € 2550

19-09-2024
Drachten

07-10-2024
Almere

29-10-2024
Raamsdonksveer

Referenties van klanten

Geplaatst in .