Cursus SCIOS Scope 12 inspecteur Zonnestroominstallaties

Zoekt u een opleiding SCIOS Scope 12 inspecteur zonnestroominstallaties?

Erkend en praktisch ingevuld en met een hoog slagingspercentage? De SCIOS Scope 12 Inspectie zonnepaneelinstallaties training van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Door ons opgeleide inspecteurs zijn praktisch ingesteld. Als Ingenium dé opleider vinden wij het inspecteren geen doel op zich, maar een middel om zonnestroominstallaties veilig te krijgen en te houden. Ons motto is: Veiligheid is een werkwoord! Een vierdaagse inspectiecursus SCIOS Scope 12 volgt u bij Ingenium de Opleider van inspecterend Nederland! Na behalen van het optionele SCIOS Scope 12 examen én het certificeren van uw bedrijf bent u bevoegd voor het uitvoeren van Scope 12 inspecties van zonnepaneelinstallaties volgens de door enkele verzekeraars geëiste SCIOS Scope 12 inspectie.

SCIOS Examen

Om SCIOS Scope 12 inspecteur van zonne-installaties te worden, moet je het examen met goed gevolg volbrengen. Het SCIOS examen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. De examens kan je volgen bij één van de erkende exameninstituten van SCIOS. Het ligt voor de hand om het examen te volgen bij Examenbureau ITV. U doet dan het praktijkdeel van het examen in de installatie waarin u ook de opleiding hebt gevolgd. De prijs van het examen zit niet bij de cursusprijs inbegrepen. De kosten van deze examens worden door deze instanties doorbelast. Het is belangrijk is om gelijk na inschrijving je examen alvast te plannen! Zo kun je zo kort mogelijk na de laatste dag van je opleiding je examen volgen. Dan zit de stof nog vers in je hoofd, dit komt het slagingspercentage ten goede!

Aanvullende eisen SCIOS Erkenning

Een SCIOS Scope 12 inspecteur mag inspecties volgens conform Scope 12 uitvoeren. Na certificering van het inspectiebedrijf mag uw bedrijf zich een Scope 12 gecertificeerd inspectiebedrijf noemen. Het inspectiebedrijf dient een op ISO 9001 gebaseerd kwaliteitszorgsysteem, aangevuld met eisen uit de SCIOS certificatieregeling op te (laten) zetten en deze laten certificeren door een CI zoals bijvoorbeeld Dekra, KIWA, etc. De norm en alle ondersteunende documenten zijn beschikbaar op de SCIOS site. Wilt u de SCIOS eisen inzien? Dan dient u zich gratis te registreren bij SCIOS.

Na het slagen voor het SCIOS Scope 12 examen welke wordt afgenomen een SCIOS Scope 12 gecertificeerd examenbureau, kunt u erkend worden door SCIOS als onderdeel van de certificering van uw bedrijf. Daarna kunt u zelfstandig Scope 12 inspecties aan zonnepaneel installaties uitvoeren.

De aspirant SCIOS Scope 12 inspecteur dient te beschikken over een elektrotechnische vooropleiding op niveau 4 (MBO), of niveau 2 met een ruime werkervaring in de elektrotechniek. Ondanks dat een SCIOS Scope 8 diploma geen specifieke eis is voor het volgen van de cursus of het behalen van het diploma, wordt dit wel aangeraden. Tijdens het examen worden vragen gesteld over de AC-zijde van de installatie.

Duur training: 4 dagen

Door het volgen van de SCIOS Scope 12 opleiding en het behalen van het SCIOS Scope 12 examen voldoet de inspecteur aan de in de SCIOS Scope 12 gestelde eisen van voldoende instructie en aantoonbare deskundigheid voor certificering. Let op: om inspecties voor verzekeringen te kunnen / mogen uitvoeren wordt naast een persoonscertificering ook een bedrijfscertificering vereist.

Theorie opleiding SCIOS Scope 12 Inspecteur zonnepaneelinstallaties

 • Van toepassing wet- en regelgeving, waaronder: NEN 1010, NEN-EN- IEC 62446, NEN 7250
 • Productkennis zonnepanelen en omvormers
 • Opbouw van Zonnepaneelinstallaties
 • Opleveren & Inspecteren zonnepanelen: Eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI)
 • Systeem documentatie en visuele controle
  • Conform NEN 1010, Conform NEN-EN-IEC 62446
  • Documentatie toetsing
  • DC-zijdige metingen categorie I & II (indien van toepassing in TD18)
  • Meting en beproeving aan de AC-zijde
 • Bouwkundige toepassing en controle
 • Het opstellen van een inspectieplan
 • Rapportage en afmelding

Praktijkdeel van de SCIOS Scope 12 opleiding

Het praktijkdeel vindt plaats in een practicum ruimte en in de buitenlucht waar zich zonnepaneelinstallaties met ontwerp- en technische installatiefouten bevinden. Tijdens het praktijkdeel kunt u gebruik maken van uw eigen PV-tester en infraroodcamera. Heeft u zelf geen meetapparaat? Geen probleem, wij hebben meerdere merken en typen installatietesters van onder andere Nieaf-Smitt, Metrel, Gossen Metrawatt en Fluke beschikbaar in onze webshop MEETWINKEL.nl. Deze kunt u gebruiken voor het interactieve praktijkdeel. Alvast vooraf kennis opdoen? Lees artikelen on onze uitgebreide kennisbank.

SCIOS Scope 12 examen

Het optionele SCIOS Scope 12 examen vindt plaats in diverse regio’s en wordt afgenomen door Exameninstituut ITV. De examentijd bedraagt 3 uur en het betreft een individueel examen. Het examen wordt individueel met de kandidaat gepland.

De kosten voor de vierdaagse cursus bedragen: € 1940,-  per persoon, exclusief btw, inclusief cursusmaterialen en lunches. De kosten voor het OPTIONELE examen verschillen per examenbureau. De kosten van deze examens worden door deze instanties doorbelast. Voor de SCIOS cursussen geldt dat de factuur voor aanvang van de opleiding dient te zijn voldaan. Momenteel zijn de volgende cursusdata in de  gepland:

LocatieLesdag 1Lesdag 2Lesdag 3Lesdag 4
Woerden05-09-2412-09-2419-09-2426-09-24
Woerden26-11-2403-12-2410-12-2417-12-24

Een in-company cursus is niet mogelijk bij SCIOS trainingen.

Onder specifieke omstandigheden kan deze cursus onder een OOM ESF of Wij-Techniek subsidie vallen. Het opleidingsfonds van UNETO-VNI, Wij-Techniek (voorheen: OTIB), heeft het trainingsaanbod opengesteld. Een installatiebedrijf is niet langer gebonden aan de trainingen in de gidsen.

Geen veelgestelde vragen gevonden

Duur training: 4 dagen

Investering van de training: € 1940

05-09-2024
Woerden

26-11-2024
Woerden

Referenties van klanten

Geplaatst in .