Wat is een NEN 3140 apparatentester?

Een NEN 3140 apparatentester, vaak ook wel PAT-tester genoemd is een draagbaar meetapparaat waarmee je op een eenvoudige manier alle metingen aan elektrische arbeidsmiddelen kan uitvoeren.

Eigenlijk is een NEN 3140 apparatentester een soort combinatiemeter van een laagohmige meter voor het meten van de aardingsweerstand, een hoogohmige meter (megger) voor het meten van de isolatieweerstand, een milliamperemeter voor het meten van lekstromen. Bij de vroegere generatie NEN 3140 apparatentesters diende u met een draaischakelaar de metingen in de juiste volgorde te selecteren en diende u zelf de gemeten waarde te interpreteren. De keuringsresultaten werden overgenomen op een papieren checklijst.

Nieuwe generatie NEN 3140 apparatentesters

De nieuwe generatie apparatentesters zijn eenvoudiger in gebruik. Ze hebben vaak een eenknopsbediening of worden vanuit een menu of touch-screen bestuurd.

Alle metingen worden in een “lus” achter elkaar uitgevoerd. De meetwaarden worden op het display weergegeven en per meting wordt er een Vinkje of een Kruis voorgezet of de waarde aan de gestelde eisen voldoet of niet.

Daarnaast geven de meetinstrumenten ook nog een eindoordeel: Goedkeur of Afkeur… Gemakkelijker kan niet..

Apparatentesters in 3 segmenten

De huidige generatie apparatentesters zijn er in 3 segmenten:

  • Het instapsegment. Dit zijn apparatentesters die de metingen in een lus uitvoeren en de resultaten netjes weergeven op het display inclusief het eindoordeel. De keurmeester dient de waarden over te nemen op een papieren checklijst om de rapportage te kunnen verzorgen. Een voorbeeld hiervan is de Nieaf-Smitt Eazypat.
  • Het middensegment. Dit zijn apparatentesters die alle metingen doen, het resultaat weergeven en waarbij je de metingen kunt opslaan in het interne geheugen van de tester. Afhankelijk van het type en merk tester kan je de basisgegevens van de uitgevoerde keuringen op de tester zelf of later achter de computer invullen. Voorbeelden hiervan zijn de Metrel DeltaGT en de Nieaf-Smitt Eazypat 3140 usb.
  • Het hogere segment. Deze testers doen hetzelfde als de testers uit het middensegment. Alleen de administratieve afhandeling van de keuringen gaat veel gemakkelijker en sneller dan bij de testers uit het middensegment. De testers uit het hogere segment zijn voorzien van een QWERTY toetsenbord of een touch-schreen. Ook zijn deze testers vaak voorzien van uitgebreide(re) rapportagesoftware. Voorbeelden van testers uit het hogere segment zijn de Nieaf-Smitt Safetypat en de Metrel MI3360 (OmegaGT).

Hoe keur je krachtstroom machines / 400V machines?

Voor het keuren van krachtstroomapparatuur is er een keur van adapters verkrijgbaar. Zowel voor het actief meten als passief meten van 400 voly machines.

Meer informatie over apparatentesters hebben?

Als u alle ins-en-outs over apparatentesters wilt weten, laat u dan bijpraten door de meetspecialisten van ons zusterbedrijf Meetwinkel.nl 

Zij zijn te bereiken op info@meetwinkel.nl of 088 – 2450050.

Geplaatst in .