Ingenium dé Opleider en het STAP-budget

STAP UPDATE 6 MAART

De inhaal STAP ronde vindt 17 maart om 10 uur plaats. Er dient een cursusdatum te worden gekozen tussen 29 maart 2023 en op 30 juli 2023.

STAP-UPDATE 28 FEBRUARI

Het subsidieportaal van de STAP-regeling is vanochtend getroffen door een storing. Hierdoor kan vandaag niet de 1.000 euro voor een opleiding worden aangevraagd, zegt uitkeringsinstantie UWV.
Het is nog niet duidelijk wanneer dit wel weer kan.

Het UWV heeft naar eigen zeggen last van een “grote technische storing”. 

De storing was om 9.30 uur al bekend, maar toen ging het UWV ervan uit dat die snel opgelost kon worden. Dat bleek dus niet het geval.

Het is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk wanneer de storing wordt verholpen. De uitkeringsinstantie durft nog niet te zeggen wanneer de 1.000 euro wél kan worden aangevraagd.

Mogelijk heeft de uitval te maken met de grote belangstelling voor de regeling. Ruim voor 10.00 uur, de geplande openingstijd van het portaal, stonden al duizenden mensen in de digitale wachtrij. Ook bij eerdere subsidierondes leidde de drukte tot storingen.

Tot zover onze informatie, zodra wij meer horen van het UWV, zullen wij natuurlijk onze klanten informeren.

 

Ingenium dé Opleider is door UWV en DUO erkend voor het STAP-budget! Met het STAP-budget heb jij je eigen ontwikkeling in de hand! In de hiernavolgende tekst vindt je wat Ingenium dé Opleider en het STAP-budget voor jou kunnen betekenen!

Het STAP-budget is opgezet om de arbeidsmarktpositie van veel Nederlanders te verstevigen. Met het STAP-budget kun jij maximaal € 1000 euro inclusief btw per jaar aanvragen om te gebruiken voor een opleiding of cursus. Door een vakgerichte opleiding te volgen worden je kansen op de arbeidsmarkt groter.

Persoonlijke voorwaarden STAP-budget

Voldoe je aan de eisen voor het STAP-budget? Beoordeel dit aan de hand van de volgende vragen:

 • Ben je tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd?
 • Werk je in loondienst, ben je ondernemer of hebt momenteel geen werk?
 • Ontvang je op het moment van de aanvraag géén studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen?

Op alle vragen ja als antwoord gegeven? GEFELICITEERD!

Eisen aan de opleiding / startmoment

In 2023 zijn er de volgende vijf STAP-aanvraagtijdvakken:

 • 1 mei – 2 juli
 • 3 juli – 3 september
 • 4 september – 31 oktober
 • 1 november – 31 december

Op 1 mei 2023 start het eerstvolgende STAP-aanvraagtijdvak. Wees er 1 mei op tijd bij, want op=op.

Ook goed om te weten:

 • Vraag je op 1 mei 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 29 mei 2023 en uiterlijk op 30 september 2023.
 • Vraag je op 3 juli 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 31 juli 2023 en uiterlijk op 30 november 2023.
 • Vraag je op 4 september 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 2 oktober 2023 en uiterlijk op 31 januari 2024.
 • Vraag je op 1 november 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 29 november 2023 en uiterlijk op 31 maart 2024.

Kost de opleiding meer dan 1000 euro?

Geen probleem! Mocht een opleiding meer kosten dan de maximale subsidie van € 1000 euro dan ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen van de rest van het bedrag. In totaal zijn er 5 aanvraagperiodes voor het STAP-budget en is er in totaal € 160 miljoen euro door de overheid uitgetrokken om dit project te financieren.

Aanmelden voor één van de Ingenium opleidingen met het STAP-budget?

Zo maak je gebruik van het STAP-budget:

 1. Kies de training die je wilt volgen
 2. Meld je aan voor de cursus en gemeld dat je ‘m via het STAP budget wilt volgen
 3. Ontvang een aanmeldbewijs
 4. Dien op 1 september je aanvraag in bij het UWV
 5. Volg de training als je aanvraag is goedgekeurd.

Je aanvraag dien je in via het STAP-portaal van het UWV. Voor deze aanvraag heb je een STAP-aanmeldingsbewijs van Ingenium dé Opleider nodig. Dit aanmeldingsbewijs krijg je van ons, wanneer jij je hebt aangemeld voor een opleiding.

Geef bij je aanmelding in het vak ‘Opmerkingen’ aan dat je gebruikt wilt maken van het STAP-budget!

Let op! Je bent zelf verantwoordelijk om te checken of je voldoet aan alle voorwaarden en of jouw STAP-budget aanvraag is goedgekeurd. Ingenium heeft hier géén invloed op.

Het aanmeldingsbewijs is een pdf die je ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding. Hier staat onder andere een inschrijfnummer en de einddatum van de opleiding op. Dit aanmeldingsbewijs krijg je ingevuld van ons, wanneer jij je aanmeldt voor een opleiding.

Welke cursussen vallen er onder het STAP-budget?

Onder het STAP-budget vallen de volgende cursussen:

 • Alle keurmeester cursussen zoals keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, keuren ladders, trappen en rolsteigers, keuren landbouwmachines, etc;
 • Alle inspectie cursussen zoals inspectie elektrische installaties NEN 1010/NEN 3140, NEN 1010 basiskennis, etc;
 • Alle NEN 3140 cursussen zoals Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140, Vakbekwaam Persoon NEN 3140, Installatie- en Werkverantwoordelijke NEN 3140;
 • Alle E-learningvarianten van de keurmeester, inspecteur en NEN 3140 varianten.

Ook hebben wij een aantal maatwerk pakketten samengesteld, waarin een aantal E-learnings gecombineerd worden:

 • E-learning Keurmeester arbeidsmiddelen voor niet-elektrotechnici (Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, Combicursus keuren klimmaterieel, hijsmiddelen en valbeveiliging, Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140);
 • E-learning Keurmeester arbeidsmiddelen voor elektrotechnici (Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, Combicursus keuren klimmaterieel, hijsmiddelen en valbeveiliging, Vakbekwaam Persoon NEN 3140);
 • E-learning Inspectie elektrische installaties plus (Inspectie elektrische installaties NEN 1010/ NEN 3140, Vakbekwaam Persoon NEN 3140, Installatie- en Werkverantwoordelijke NEN 3140).

Nadere informatie nodig? Of wilt u zelf een pakket samenstellen. Neem dan contact met ons op!

Vooraanmelding kan nu al!

U kunt u nu al (voor)aanmelden bij ons voor het volgen van een cursus via het STAP-budget. U bent zelf verantwoordelijk voor het doen van de STAP-aanmelding bij UWV. Deze aanmelding kan mislukken doordat het budget al vergeven is.

Wees er dus snel bij op 1 mei vanaf 10.00 uur!

De vorige periode was het STAP-budget erg snel op. Meldt je 1 november direct aan via UWV voor de opleiding van jouw keuze.

Het is niet mogelijk om het STAP-budget met terugwerkende kracht aan te vragen voor opleidingen die al gestart zijn, of starten voor 1 november!

Kun jij de opleiding die je zoekt niet vinden in het scholingsregister? Mail dan naar info@de-opleider.nl of bel ons op 088 – 2450000.

Meer informatie? Zie de volgende film van UWV.

Geplaatst in Nieuws.