Ingenium dé Opleider en het STAP-budget

Vanaf 1 juli is Ingenium dé Opleider door UWV en DUO erkend voor het STAP-budget! Met het STAP-budget heb jij je eigen ontwikkeling in de hand! In de hiernavolgende tekst vindt je wat Ingenium dé Opleider en het STAP-budget voor jou kunnen betekenen!

Het STAP-budget is opgezet om de arbeidsmarktpositie van veel Nederlanders te verstevigen. Met het STAP-budget kun jij maximaal € 1000 euro inclusief btw per jaar aanvragen om te gebruiken voor een opleiding of cursus. Door een vakgerichte opleiding te volgen worden je kansen op de arbeidsmarkt groter.

Persoonlijke voorwaarden STAP-budget

Voldoe je aan de eisen voor het STAP-budget? Beoordeel dit aan de hand van de volgende vragen:

 • Ben je tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd?
 • Werk je in loondienst, ben je ondernemer of hebt momenteel geen werk?
 • Ontvang je op het moment van de aanvraag géén studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen?

Op alle vragen ja als antwoord gegeven? GEFELICITEERD!

Eisen aan de opleiding / startmoment

Je opleiding dient minimaal 4 weken nadat je het STAP-budget hebt aangevraagd te starten en maximaal binnen 3 maanden (uitgezonderd E-learnings).

Er zijn verschillende aanvraagperiodes. Elke 2 maanden start weer een nieuwe aanvraagperiode. Is het geld op van een periode dan kun je het nogmaals proberen in een volgende aanvraagperiode.

2 januari t/m februari 2023 onderwijs start tussen 30 januari en 31 mei 2023
1 maart t/m april 2023

 

onderwijs start tussen 29 maart en 31 juli 2023

 

1 mei 2023 t/m 2 juli 2023

 

onderwijs start tussen

 

Overige Stapdata zijn:

 • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
 • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
 • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Kost de opleiding meer dan 1000 euro?

Geen probleem! Mocht een opleiding meer kosten dan de maximale subsidie van € 1000 euro dan ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen van de rest van het bedrag. In totaal zijn er 5 aanvraagperiodes voor het STAP-budget en is er in totaal € 160 miljoen euro door de overheid uitgetrokken om dit project te financieren.

Aanmelden voor één van de Ingenium opleidingen met het STAP-budget?

Zo maak je gebruik van het STAP-budget:

 1. Kies de training die je wilt volgen
 2. Meld je aan voor de cursus en gemeld dat je ‘m via het STAP budget wilt volgen
 3. Ontvang een aanmeldbewijs
 4. Dien op 1 september je aanvraag in bij het UWV
 5. Volg de training als je aanvraag is goedgekeurd.

Je aanvraag dien je in via het STAP-portaal van het UWV. Voor deze aanvraag heb je een STAP-aanmeldingsbewijs van Ingenium dé Opleider nodig. Dit aanmeldingsbewijs krijg je van ons, wanneer jij je hebt aangemeld voor een opleiding.

Geef bij je aanmelding in het vak ‘Opmerkingen’ aan dat je gebruikt wilt maken van het STAP-budget!

Let op! Je bent zelf verantwoordelijk om te checken of je voldoet aan alle voorwaarden en of jouw STAP-budget aanvraag is goedgekeurd. Ingenium heeft hier géén invloed op.

Het aanmeldingsbewijs is een pdf die je ontvangt nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding. Hier staat onder andere een inschrijfnummer en de einddatum van de opleiding op. Dit aanmeldingsbewijs krijg je ingevuld van ons, wanneer jij je aanmeldt voor een opleiding.

Welke cursussen vallen er onder het STAP-budget?

Onder het STAP-budget vallen de volgende cursussen:

 • Alle keurmeester cursussen zoals keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, keuren ladders, trappen en rolsteigers, keuren landbouwmachines, etc;
 • Alle inspectie cursussen zoals inspectie elektrische installaties NEN 1010/NEN 3140, NEN 1010 basiskennis, etc;
 • Alle NEN 3140 cursussen zoals Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140, Vakbekwaam Persoon NEN 3140, Installatie- en Werkverantwoordelijke NEN 3140;
 • Alle E-learningvarianten van de keurmeester, inspecteur en NEN 3140 varianten.

Ook hebben wij een aantal maatwerk pakketten samengesteld, waarin een aantal E-learnings gecombineerd worden:

 • E-learning Keurmeester arbeidsmiddelen voor niet-elektrotechnici (Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, Combicursus keuren klimmaterieel, hijsmiddelen en valbeveiliging, Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140);
 • E-learning Keurmeester arbeidsmiddelen voor elektrotechnici (Keuren elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140, Combicursus keuren klimmaterieel, hijsmiddelen en valbeveiliging, Vakbekwaam Persoon NEN 3140);
 • E-learning Inspectie elektrische installaties plus (Inspectie elektrische installaties NEN 1010/ NEN 3140, Vakbekwaam Persoon NEN 3140, Installatie- en Werkverantwoordelijke NEN 3140).

Nadere informatie nodig? Of wilt u zelf een pakket samenstellen. Neem dan contact met ons op!

Vooraanmelding kan nu al!

U kunt u nu al (voor)aanmelden bij ons voor het volgen van een cursus via het STAP-budget. U bent zelf verantwoordelijk voor het doen van de STAP-aanmelding bij UWV. Deze aanmelding kan mislukken doordat het budget al vergeven is.

Wees er dus snel bij op 1 november vanaf 10.00 uur!

De vorige periode was het STAP-budget erg snel op. Meldt je 1 november direct aan via UWV voor de opleiding van jouw keuze.

Het is niet mogelijk om het STAP-budget met terugwerkende kracht aan te vragen voor opleidingen die al gestart zijn, of starten voor 1 november!

Kun jij de opleiding die je zoekt niet vinden in het scholingsregister? Mail dan naar info@de-opleider.nl of bel ons op 088 – 2450000.

Meer informatie? Zie de volgende film van UWV.

Geplaatst in Nieuws.