Keuren van landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines

Inleiding 

Er zijn vele machines te vinden in de landbouw-, tuin-, park- en bouwsector en deze spelen een belangrijke rol in het dagelijkse werk. Deze machines verbeteren de productiviteit en efficiëntie binnen deze sectoren, echter brengen ze ook risico’s met zich mee. Het is daarom van belang dat deze machines regelmatig gekeurd worden om de veiligheid te waarborgen. Een goedgekeurde machine voldoet aan de wettelijke normen, verlengt de levensduur en vermindert het risico op ongelukken.

Het belang van keuringen

De machines die gebruikt worden in landbouw, tuinonderhoud, parken en bouwterreinen zijn meestal zwaar en complex. Als er dan defecten of verkeerde afstellingen ontstaan kan dit leiden tot zware ongelukken, waarbij fysieke letsels, schade aan eigendommen en milieuschade grote gevolgen kunnen zijn.  De belangrijke reden voor het uitvoeren van correct keuringen zijn: veiligheid van de gebruikers, efficiëntie en betrouwbaarheid, levensduur van machine, wettelijke verplichting en ook niet onbelangrijk de milieu- en omgevingsbescherming.

Welke machines moeten gekeurd worden?

De machines die in aanmerking komen voor keuringen zijn er aardig veel. Enkele van deze zijn:

  • Landbouwmachines: tractoren, aanbouwwerktuigen, maaidorsers, ploegen, zaaimachines, sproeiers en andere mogelijke werktuigen die op de boerderijen gebruikt worden.
  • Tuin- en parkmachines: grasmaaiers, kooimaaiers, zitmaaiers, tuinfrezer, motorkettingzagen, bosmaaiers, heggenscharen, bosmaaiers en andere machines voor groenonderhoud.
  • Bouwmachines: aanhangwagens, aanhangers, graafmachines, hijskranen, trilplaten, walsen, betonmixers en andere zware machines op bouwterreinen.

Voor enkele machines zijn keuringen verplicht, terwijl het voor andere machines het aanbevolen is om ze regelmatig te laten controleren zodat risico’s geminimaliseerd worden.

Het keuringsproces

De frequentie van keuringen zal afhankelijk zijn van het type machine. In het algemeen geldt dat jaarlijkse keuringen zijn vereist voor zware bouwmachines en landbouwvoertuigen, tweejaarlijkse keuring of minder frequent voor machines met minder risico en voor enkele werktuigen zijn er specifieke keuringsintervallen.

Het keuringsproces voor landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines heeft de volgende vaste stappen:

  1. Visuele inspectie: hierbij wordt gekeken naar eventuele zichtbare defecten, slijtage, roestvorming of andere fysieke schade. De machine dient ook schoon te zijn.
  2. Functionele test: testen op basis van de functies van de machine. Dit betekent het controleren van bewegende onderdelen, zoals motoren, hydraulica, remmen en besturing. De machine dient naar behoren te werken en moet veilig zijn om te bedienen.
  3. Controle van veiligheidsvoorzieningen: veiligheidsvoorzieningen zoals noodstop, beveiligingskappen, verlichting en waarschuwingssignalen dienen goed te functioneren en moeten voldoen aan normen.
  4. Documentatie en certificering: documenteren van de resultaten van een inspectie. Gebreken worden genoteerd en er worden reperatieadviezen gegeven. Als een machine aan alle eisen voldoet, wordt een keuringscertificaat afgegeven.
  5. Reperaties/herkeuring: repareren van gebreken. Na de reparatie kan de machine opnieuw worden gekeurd voor goedkeuring.

Wetgeving en normen

Voor het keuren van landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines zijn er meerdere relevante aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Bij het keuren moet er rekening worden gehouden met de volgende punten:

  • Machinerichtlijn: dit is een Europese richtlijn die van toepassing is op de productie en het gebruik van machines. Belangrijkste doel is om gebruikers te beschermen binnen de Europese Unie. De machines die aan deze richtlijn voldoen, krijgen en CE-markering. Het is belangrijk om te controleren of de machines nog voldoen aan deze veiligheidsnormen.
  • Richtlijn arbeidsmiddelen (Arbobesluit, Hoofdstuk 7): het Arbobesluit is een Nederlandse wetgeving die arbeidsomstandigheden reguleert en H7 richt zich op arbeidsmiddelen, waaronder de machines vallen. Deze bepaalt dat machines: regelmatig gekeurd moet worden, correct moet worden onderhouden volgens de gebruiksinstructies en over de correct veiligheidsvoorzieningen beschikt.
  • Wegenverkeerswet (regeling voertuigen): Deze wet is voor landbouwvoertuigen en zware machines die op de openbare weg rijden. Deze defintiëren regels voor onder andere verlichting/signalering, veiligheidsvoorzieningen en technische keuringen.
  • Arbowet: deze stelt de werkgevers verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving, inclusief veilig gebruik van machines. Niet alleen de veiligheid van werknemers moet gegarandeerd worden, maar ook de aansprakelijkheid bij ongevallen komt in geding wanneer machines niet correct worden gekeurd of onderhouden.

Conclusie

De keuring van landbouw-, tuin-, park- en bouwmachines is wettelijk vereist en daarna ook cruciaal voor de veiligheid en duurzaamheid van machines. Het proces omvat visuele inspecties, functionele tests en het controleren van veiligheidsvoorzieningen. Door te voldoen aan de wetgeving en regelmatige keuringen uit te voeren, kunnen bedrijven ongelukken voorkomen, machines optimaal laten functioneren en voldoen aan de eisen van de Arbowet en EU-richtlijnen.

Praktische cursus volgen voor het keuren van landbouw-, tuin-, park en bouwmachines? Schrijf je dan nu in.

Geplaatst in .