Inleiding
Hoogwerkers zijn essentiële machines in de bouw en andere sectoren waar werk op hoogte plaatsvindt. De veiligheid van zowel gebruikers als omstanders hangt grotendeels af van de technische staat van deze arbeidsmiddelen. Het keuren van de hoogwerkers is dan ook een essentieel proces dat zowel in wettelijke richtlijnen als in de praktijk een belangrijke rol speelt.
Veiligheidseisen
De Europese machinerichtlijn vormt het fundament voor de veiligheid van machines zoals hoogwerkers. Met de CE-markering toont de fabrikant aan dat de machine voldoet aan de essentiële veiligheids- en gezondheidsvoorschriften die gelden binnen de Europese Unie. Het is een belangrijke kwaliteitsstempel dat vertrouwen geeft in de veiligheid van het product.
Als de hoogwerker eenmaal in gebruik is, komt de richtlijn arbeidsmiddelen om de hoek kijken, zoals vastgelegd in het Arbobesluit. Deze bepaalt dat de veiligheid van hoogwerkers (vallen onder arbeidsmiddelen), gewaarborgd dient te worden over de hele levensduur. Werkgevers dragen de verantwoordelijkheid en moeten ervoor zorgen dat de hoogwerkers minstens eens per jaar gekeurd worden.
Voor hoogwerkers die zich op de openbare weg bevinden, moeten ook voldoen aan de verkeersregels. Hiervoor stelt de wegenverkeerswet eisen aan registratie, keuringen en dient de chauffeur of bediener ook over de correcte certificaten en rijbewijzen te beschikken.
Keuringen van hoogwerkers
Het keuringsproces van hoogwerkers is van groot belang voor veilig gebruik. Deze keuringen worden uitgevoerd door onafhankelijke keurmeesters voor een objectieve beoordeling van de technische staat van de hoogwerker. Een goede keuring zal beginnen met het schoonmaken van de hoogwerker om te kunnen controleren op zichtbare gebreken. Daarnaast dienen alle documenten beschikbaar te zijn voor de keurmeester.
Daarna vindt het testen van de hoogwerker plaats, wat een belangrijke rol speelt in de keuring. Hierbij worden onder meer de stabiliteit, maximale belasting en werking van hydraulische systemen gecontroleerd. Alleen als alle onderdelen naar behoren functioneren wordt de hoogwerker goedgekeurd. Bovendien wordt er gekeken naar de aanwezigheid van waarschuwingsstickers en veiligheidsinstructies.
Verantwoordelijkheid en productaansprakelijkheid
Werkgevers hebben volgens de Arbowet de plicht om ervoor te zorgen dat werknemers met veilige machines werken. Dit betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat de hoogwerkers tijdig gekeurd dienen te worden. Als dit echter niet gebeurt en dit leidt tot een ongeval, kan hij hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Als het blijkt dat een fout in het ontwerp of de fabricage van de machine de oorzaak is, kan de fabrikant of leverancier verantwoordelijk worden gehouden. Dit heet productaansprakelijkheid en benadrukt het belang van zorgvuldige productie en regelmatige keuringen.
Er wordt veel gebruik gemaakt van materieelbeheersysteem om het keuringsproces efficiënt te maken. Dit betekent dat bij wordt gehouden wanneer de volgende keuringen en onderhoudsbeurten gepland staan, keuringsrapporten worden geregistreerd en zorgt ervoor dat geen enkele keuring gemist wordt.
Conclusie over keuren van hoogwerkers
Regelmatige keuringen van hoogwerkers zijn cruciaal voor de veiligheid op de werkvloer. Deze keuringen, uitgevoerd door onafhankelijke keurmeesters, garanderen dat machines voldoen aan strikte veiligheidsnormen en wettelijke verplichtingen, zoals de Machinerichtlijn en de Arbowet. Het keuringsproces omvat niet alleen visuele inspecties, maar ook functionele tests en naleving van waarschuwingsvoorschriften. Een goed materieelbeheersysteem helpt bedrijven bij het bijhouden van keuringen en onderhoud, waardoor de kans op ongevallen en aansprakelijkheidsclaims wordt verminderd. Samenvattend, door regelmatig hoogwerkers te keuren, wordt niet alleen de veiligheid van de gebruikers gewaarborgd, maar ook het vertrouwen in een veilige werkomgeving versterkt
Praktische cursus voor het keuren van hoogwerkers volgen? Schrijf je dan nu in.