Vervangen van een aansluitkabel van een klasse II apparaat

Regelmatig krijgen we bij Ingenium de vraag hoe men een kabel van een klasse II handgereedschap dient te vervangen. Dit is goed te doen door personen met enige kennis van elektrische veiligheid. Een cursus Voldoende Onderricht Persoon NEN 3140 kan hierbij handig zijn. Bij het vervangen van kabels raden wij aan een vervangende kabel van de zelfde eigenschappen toe te passen en bij voorkeur dezelfde (originele) lengte. In de praktijk worden vak langere lengtes toegepast i.v.m. het creëren van een veiliger situatie.

De volgende stappen raden wij aan:

Benodigdheden:

Voor het vervangen zult u de volgende zaken nodig hebben:

  • Schroevendraaier
  • Tang
  • Vervangende kabel
  • Kabelschoentang
  • Connectoren / kabelschoenen

Stap 1

Wellicht overbodig, maar zorg ervoor dat de stekker uit de wandcontactdoos is gehaald… Neem de schroevendraaier en draai alle schroeven los.

Stap 2

Neem de kabelschoenen van de fase en nuldraad los.

Haal de invoertule / invoerhuls los om deze later te kunnen hergebruiken.

Stap 3

Als u de connectoren heeft verwijderd dan kunt u m.b.v. een kabelschoentang nieuwe kabelschoenen aan de losse kabels bevestigen.

Hierna kunt u de kabelschoenen weer bevestigen aan het arbeidsmiddel. Zorg ervoor dat ze juist en degelijk zijn vastgezet.

Stap 4

Hierna kunt u het middel weer in elkaar zetten.

Hierna kunt u de invoertule / invoerhuls weer op z’n plek aanbrengen.

Met behulp van de schroevendraaier zet u de behuizing weer in elkaar. Hierna is het verstandig om de isolatieweerstand te meten of het middel goed geïsoleerd is. Is dit het geval dan kunt u een functionele test uitvoeren.

Geplaatst in .